Att anlägga en ridbana.

Det är viktigt med ett riktigt bra underlag på ridbanan. Hästarnas leder belastas hårt av ojämnt, för hårt eller löst underlag.
Vi har de senaste åren anlagt ett stort antal ridbanor. Vi har hittat ett bra, hållbart och ekonomiskt system som passar såväl hobbyryttare som proffessionella ryttare.
Vill du ha hjälp med att förbättra din befintliga ridbana eller ha hjälp med anläggning av hela ridbanan från början kan vi hjälpa dig.

Ring oss gärna om du har frågor eller behöver konsultation. Vi åker ut till dig och besöker din gård och ger dig fast offert på material och arbete.

Vi har även kunskap att utföra hela entreprenaden för att uppföra ridhus.
Vi har många referenser, ta kontakt med oss så kan du ta din häst med och prova direkt på våra redan anlagda ridbanor i området runt Simrishamn och Tomelilla.

Resultatet av vad man vill åstadkomma varierar kanske beroende av vad man har för inriktning på sin hästverksamhet men i stort sett är nog kriterierna för en bra ridbana desamma.

  • En fast och jämn yta.
  • Den ska inte separera (röra sig).
  • Den ska vara väldränerande, dammfri och ha bra svikt.
  • Den ska vara miljövänlig och lättskött.

Att anlägga en ridbana är i princip enkelt. Det är i grund och botten samma resultat man vill ha oavsett vilka material man använder. Stenkross, naturgrus, gummidäck, flis, fiberduk... listan kan göras lång på vilka material man kan använda.

Vi arbetar och anlägger våra ridbanor efter enkla naturlagar och vanligt ”bonnförnuft”
Bra dränering och naturliga material är vår filosofi. Banan ska också vara lättskött.

Placering

Det första du bör tänka på när du ska anlägga din bana är placeringen.
Har du valmöjlighet bör du lägga banan så att inte vatten från intilliggande mark trycker på eller ytvatten gör banan våt.
Har du turen att anlägga banan på sandmark behöver du oftast vare sig dränera eller ta bort matjord men oftast finns det ett lager matjord som först behöver avlägsnas.

Dränering

Dränering kan utföras på olika sätt. Ta kontakt med någon entreprenör som hjälper dig med det. Vi har även samarbetspartners som är proffs på dränering. Vi förordar att man anlägger banan med en för ögat osynlig lutning för ytavrinningens skull.

 


Sviktlager

För att nå optimal svikt i banan och minska förslitning på hästarnas leder och ligament kan du lägga ut ett lager grovt trä eller gummiflis. Vilken typ av flis du kan komma över beror på var du bor i landet. Flisen konserveras p g a att ingen luft kommer till och den kommer att bestå i många år. Ett lager på ca 20 – 30 cm rekommenderas.

Bärlager

Det säger sig självt, ett lager som kan bära tyngre maskiner och som dessutom är väldränerande. Bärlager kan vara bergkross, naturgrus eller något som man har tillgång till för ett bra pris. Bärlagret bör vara 20 – 40 cm.

Markduk

Har många namn, vägduk, gummimatta, fiberduk, geotekmatta... Oavsett namn har duken samma uppgift. Att skilja materialen från varandra så att inte små partiklar tränger ner i de underliggande skikten och täpper till möjligheten för vattnet att rinna ner. Markduk behövs framför allt mellan sviktlagret och bärlagret.

Toppskiktet

Den översta ytan ska vara så fast som möjligt utan att för den skull bli hård. Rider du dressyr vill du kanske ha en lite lösare yta som lätt kan harvas upp.
Vårt inomhusmaterial är ett naturgrus med mycket goda packningsegenskaper. Det är ett finkornigt grus med naturligt bindemedel. Det är i stort sett dammfritt och ger ett ljust och fint intryck. Detta material går att använda enbart men resultatet blir ännu bättre om det blandas med riven fiberduk och vattnas rikligt.

Vårt ridbanematerial för utomhusbanor är ett grovkornigt naturgrus som är väldränerande, packar sig väl, dammfritt och är stabilt och fast. Det är något mörkare och ger ett snyggt intryck. Man kan även lägga vårt inomhusmaterial utomhus men det dammar något mer och då behöver det vattnas ofta. Det är något lösare när det torkar upp.
Toppskiktet skall vara ca 10 – 15cm

Skötsel

Det är viktigt att sköta ridbanan regelbundet. Materialet packar ihop sig och flyttar sig gärna annars.Våra material är lättskötta men beroende på väder och vind och belastning på ridbanan behöver man harva eller sladda banan mer eller mindre ofta. Att mocka efter sin häst är också viktigt.

Tänk också på att vattna, speciellt inomhus. Det gör att banan hålls fast och hållbar. Ofta behövs mer vatten än vad man tror. Sprinklersystem gör det lätt men det har några nackdelar, det fryser lätt på vintern.

Vänliga hälsningar
Anders Thuresson, Sofielust